Hvordan opstår stress?
Stress opstår, når du igennem længere tid har været i en situation, hvor du skulle yde mere, end du reelt havde overskud til. Stress kan både skyldes forhold på arbejdspladsen og forhold i hjemmet, i familien eller i fritiden. Stress kan både skyldes, at du er udsat for urimelige betingelser, men også at dine livsomstændigheder har ændret sig på forskellig vis, uden at du har haft tilstrækkelig mulighed for at omprioritere dine kræfter.
Hvordan viser stress sig?
Symptombilledet ved stress er ikke entydigt, hvilket betyder, at du kan have mange forskellige symptomer som følge af stress. Typisk vil du dog, når du er stresset, have symptomer fra tre forskellige symptomgrupper: Fysiske symptomer, psykiske symptomer og adfærdsmæssige symptomer.
Typiske fysiske symptomer kunne f.eks. være: Hyppige, tilbagevendende eller vedvarende smerte i skulder, nakke eller hoved pga. muskelspændinger, hovedpine, der optræder hyppigere, end du er vant til, uro i kroppen, rastløshed, svimmelhed, susen for ørene, hjertebanken, ondt i maven og en diffus følelse af at være utilpas og øget følsomhed overfor høje lyde og/eller lys.
Typiske psykiske symptomer kunne f.eks. være: Træthed, uoverkommelighedsfølelse, nedtrykthed, manglende glæde og lyst til aktiviteter, du ellers er glad for, øget selvkritik, nedsat selvværd, lethed til tårer, nemt ved at blive vred eller irriteret, koncentrationsbesvær og vanskeligheder ved at huske og lære nye ting.
Typiske adfærdsmæssige symptomer kunne f.eks. være: Søvnforstyrrelser, social tilbagetrækning, ændrede spisevaner, øget forbrug af alkohol og tobak, evt. også af andre rusmidler og øget tendens til at komme i konflikter.
Stress skal tages alvorlig
Du kan dog også have mange andre symptomer som følge af stress. Ligesom stress kan optræde i forskellig sværhedsgrad. Hvilke symptomer du oplever, vil bl.a. afhænge af, hvem du er, og hvilke belastninger, du har været udsat for. Uanset hvilke symptomer du har, er det vigtigt at tage symptomerne alvorligt og reagere herpå. Evt. ved at søge relevant behandling. Da langvarig stress kan påvirke dit fysiske og psykiske helbred negativt og i værste tilfælde føre til langvarige fysiske eller psykiske skader.
Hvordan arbejder vi med din stress?
I behandlingen vil vi arbejde med stressen i flere trin, der delvist overlapper hinanden. I starten af behandlingen vil vi arbejde med at mærke dig selv (både kroppen og psyken) og på at skabe ro, tid til hvile og tilstedeværelse i nuet. Vi vil bl.a. arbejde med at få nedbragt dine arbejdsopgaver, såfremt dette er realistisk, og på at skabe tid og rum til nærvær, ro og hvile. Ligesom vi langsomt vil påbegynde et arbejde med at forstå, hvad du belastes af, og måder, hvorpå du i fremtiden kan håndtere denne belastning på anden vis. Således, at der bliver en bedre balance mellem dine ressourcer og de krav, du står overfor.
Har du haft stress i længere tid, vil du ofte også have trukket dig tilbage fra dine sociale relationer, da du har manglet overskud og har haft behov for at trække dig tilbage. I takt med, at det fysiologiske og det psykologiske stressrespons falder til ro, begynder vi stille og roligt at arbejde med, at du kan genoptage nogle af dine sociale relationer. Da gode sociale relationer er en vigtig beskyttende faktor i livet.